Vem är Trons Världs kolumnist Bittan Ekman?
För elva år sedan berättade vi hennes historia i tidningen, men alla nya läsare har bara fått små glimtar i kolumnerna. Tiden är inne att berätta hela Bittans historia igen - om än mycket kortfattat.
Som ung älskade Bittan spänning, sport och frihet, gärna skidåkning och windsurfing. Hon kom från ett tryggt hem med kärleksfulla föräldrar men jakten på äventyr ledde henne in i vilt festande och så småningom drogberoende. Hon var vacker och duktig i flera olika sporter, så dörrarna öppnades på vid gavel för henne.
Den barnatro som föräldrarna förmedlade till Bittan trängdes undan och mellan 15 och 25 ägnade hon inte Gud många tankar. Inte förrän hon satt i häktet i Chicago, tagen på bar gärning med 100 kilo marijuana i bilen. Hon trodde att uppdraget som knarkkurir var ytterligare en lek med lättförtjänta pengar, men plötsligt var det allvar.

Skulle testa allt!
- Som tonåring ville jag testa så mycket nytt som möjligt. Jag längtade efter frihet och tyckte att mitt liv var begränsat av regler och förbund.
På internatskolan gjorde hon uppror mot alla regler och satsade på killar, sprit, hasch och marijuana. Allt skulle prövas!
Efter gymnasiet studerade hon på prestigefyllda GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan, känd för studenternas vilda partyliv. Bittan skötte studierna och festade på helgerna.
Istället för att söka jobb som idrottslärare gav hon sig ut i världen för att uppleva nya äventyr. Något i henne sökte efter mer, något som kunde tillfredsställa.
Hon blev motionsledare på Mallorca. Det var roligt ett tag men hon drog snart vidare till Alperna för att hitta riktigt bra skidåkning. Trots drömjobbet som skidreseledare var hon fortfarande rastlös och måste vidare.
- Ett sådant liv som jag levde ser ut som ett fantastiskt och fritt liv, men det fanns egentligen ingen frihet i det. Jag lurade mig själv och blev alltmer bunden.

Till Aspen i USA
Varje skidåkares dröm är Aspen i Klippiga bergen i USA. Tillsammans med en väninna reste Bittan dit för att finna den ultimata skidupplevelsen. På förmiddagarna jobbade hon som städerska på ett hotell, resten av tiden var hon fri att åka skidor, träffa nya spännande människor och ha kul med killar.
- Festerna var hårda och narkotika var vanligare än alkohol. Allt fanns: LSD, kokain och marijuana.
Allt var kul, utom städjobbet. Att hon började bli beroende av knark ville hon inte inse, men hon tyckte att hon behövde en bättre inkomst och ett roligare jobb.
En kompis erbjöd henne att bli knarkkurir och leverera narkotika till olika platser i USA. En snygg tjugofemårig svensk blondin skulle inte väcka misstankar.
Bittan tyckte att det var en perfekt lösning. Mer pengar och kul att resa istället för att städa.
- Det slog mig aldrig att det kunde vara fel eller olagligt. Någon måste ju frakta marijuana eftersom så många amerikaner använde det.
Hennes flygresor med resväskor fulla av marijuana gav verkligen lättförtjänta pengar. Livet berusade.

Tumör i bröstet
Just under den här perioden upptäckte en läkare att Bittan hade en tumör i ena bröstet. Beskedet hon fick var att det kunde vara elakartad cancer.
- Det var min första verkliga motgång i livet! Fram tills dess hade allt gått som på räls för mig.
Tanken att hon kunde vara allvarligt sjuk skrämde. Den kvällen bad hon Fader vår och Gud som haver, de enda böner hon mindes från barndomen. Det gjorde henne lugn, även om hon inte på något sätt trodde att Gud kunde hjälpa henne. Inte konstigt att hon blev jätteförvånad när läkaren vid nästa kontroll kunde konstatera att tumören var borta.
Var det ett mirakel? I vilket fall som helst brydde hon sig inte om att tacka Gud eller fortsätta be.

Knarkkurir i USA
Strax därefter fick hon en förfrågan om att köra en skåpbil med 100 kilo marijuana från New York till ett hotell i Chicago. Hennes kompis knarklangaren insåg mycket väl att det kunde vara farligt för henne, men hon antog utmaningen utan att tveka.
Det var en riktigt skruttig bil hon fick. När motorn kokade och andra bilister kom för att hjälpa henne blev hon riktigt nervös, men det värsta var att det inte fanns någon fungerande luftkonditionering. Hettan gjorde att det fullkomligt stank av marijuana i bilen.
Efter ett dygns resa kom hon fram till Chicago och kände sig väldigt lättad. Hon fick syn på hotellet och gasade hon på så att hon passerade ett trafikljus just när det slog över till rött. En polisbil stoppade henne och när poliserna öppnade bakdörren och marijuanastanken slog emot dem, greps hon och togs in till förhör. Hon erkände men vägrade ange kompisen som hade levererat narkotikan.
Situationen var chockartad och fruktansvärd. Det fanns inget hopp. En av Bittans första tankar var självmord.
- När jag fördes in i den kala cellen var det som om livet tog slut i en återvändsgränd. Jag förstod att det som väntade mig nu var flera år i något hemskt amerikanskt kvinnofängelse. Det skulle jag aldrig klara!
I sin desperation kastade hon sig på knä i cellen och ropade: "Gud, om du finns så hjälp mig!"

Gud och maffian
Hjälpen kom på ett märkligt sätt. Först efteråt fick hon veta att kompisen som hade skickat iväg henne med knarket hade kontakt med en maffialedare i Chicago, som i sin tur var barndomsvän med den ansvarige polisen. De tyckte synd om den svenska tjejen och polisen begärde bara en mindre muta.
Efter några hemska dagar kallades Bittan till domstolen. Domaren såg på henne och meddelade att han var tvungen att släppa henne i brist på bevis. Trots att hon hade tagits på bar gärning med bilen full av knark - men det fick ju aldrig domaren veta.
- Jag trodde inte att det var sant! Det var ju omöjligt! Det var otroligt att veta att jag var fri igen.
Den här gången förstod Bittan att Gud hade gjort något. Det hade skett ett under.
- Jag var förstås tacksam till kompisen i New York, men jag förstod att det först och främst var Gud som hade hjälpt mig.
Hon var totalt omskakad. Nu började hon söka på allvar efter livets mening. Hon ville ha en förändring och komma bort från all smuts och bundenhet.

Sökande efter Gud
Men att förändra sitt liv var verkligen inte lätt! På ytan var hon en fräsch och snygg 25-åring med häftig image, men så fort hon försökte få ordning i sitt liv blev det bara ännu mer av alkohol och droger. Hon satt fast ett inre fängelse.
En lång kamp började, och nu efteråt förstår hon att det var den goda och den onda andevärlden som kämpade om hennes själ. Hon sökte i astrologi, österländska religioner och New Age, men inte i Bibeln. Gång på gång hamnade hon tillsammans med människor som ledde henne fel och bidrog till att hon kände sig smutsigare och smutsigare.
Först efter att ha blivit helad från ytterligare en tumör, den här gången på ena äggstocken, sökte hon sig till en kyrka. Där var människorna helt annorlunda än alla andra som hon hade lärt känna.
- Ungdomarna i kyrkan strålade av glädje och frid. Och de tog inte droger!
Hon gick till kyrkan då och då under tre månader för att försöka förstå varför de var så annorlunda. De sa mycket som var svårt att acceptera direkt, men efter en tid var Bittan överbevisad. Hon förstod att Jesus var orsaken till att ungdomarna hade det där underbara som hon inte hade sett förut. De hade tagit emot Jesus i sina hjärtan, och nu ville hon ha samma förvandling.
- När jag släppte in Jesus i mitt hjärta var det som att hundra kilo dåligt samvete föll av mina axlar. Jag kände en frid som jag aldrig tidigare hade känt.

Äntligen en väg till frihet
Bittan började förstå vad verklig frihet är. Det är att bli av med synden! Hon hade försökt själv, men det var omöjligt i egen kraft. Nu fick hon äntligen uppleva Guds förlåtelse.
- Jag förstod att jag hade tagit droger för att komma ifrån en skuldkänsla som fanns där även om den var omedveten. På bibelskolan som jag gick senare lärde jag mig älska både mig själv och andra på ett nytt sätt.
Men allt detta tog tid, och på vägen råkade Bittan ut för stora problem. Det var som om den andliga striden om henne inte ville ta slut, trots att hon bjudit in Jesus som sin frälsare. Hon hamnade under en destruktiv mans makt och tvingades till slut att fly hals över huvud.
- Det som gjorde att det till slut blev seger för Guds vilja i mitt liv var att kristna bad för mig. När jag till slut kom på rätt väg fanns ingen attraktion kvar i det hektiska festandet.
- Det är mina egna erfarenheter som nu motiverar mig att satsa allt jag kan för att berätta för andra om Jesus. Det finns så många som har blivit lurade att tro att det världen har att erbjuda är allt. Jag blev lurad och vill inte att andra ska bli det.

Vill berätta för andra
Så småningom kom Bittan hem till Sverige och arbetade på ett behandlingshem för narkomaner, och sedan med hjälpsändningar till Polen. 1983 gifte hon sig med entreprenören och affärsmannen Ola Ekman. De bor i Göteborg och har fyra pojkar.
Äventyrslusten och resglädjen har Bittan kvar, liksom intresset för windsurfing och skidåkning. Trots sina 51 år är hon mycket vältränad.
- Man kan ju har roligt med sport och resa mycket utan att festa och ta droger. Ola och jag vill att våra barn ska resa och uppleva mycket, men utan att lura sig själva som jag gjorde.
I boken om Bittans liv, "Offpist", berättar hon mycket personligt och närgånget om sitt liv och sina misstag. Inte minst tiden i USA beskrivs mycket utlämnande. Hon säger att det var ett tufft beslut att våga vara så öppen i boken, eftersom vänner och familj kunde tänkas reagera negativt.
- Men jag vill vittna om mitt liv för att hjälpa andra som har blivit lurade, så att de kan möta Jesus och bli fria.

Café Trappaner
Sedan slutet av 90-talet har Bittan varit flitigt engagerad i Alphakurser i Göteborg. Många har lärt känna Jesus, och efter kursen har de kommit med i husgruppen i Bittans och Olas hem.
2001 var Bittan med och startade Café Trappaner för hemlösa och socialt utsatta människor i ett samarbete mellan baptistkyrkan, Vineyardförsamlingen och kommunen.
Som nykristen var Bittan med oh hjälpte hemlösa i Seattle.
- Där gav Gud mig en djup kärlek till de hemlösa, något som jag absolut inte hade tidigare. När har hörde om Café Trappaner ville jag vara med, och jag blev den första som anställdes.
- Nu är vi tre heltidsanställda plus volontärer, och vi har fått hjälpa många hemlösa och missbrukare till ett värdigt liv, med frihet från droger, bostad och arbete.
Parallellt med arbetet läser Bittan till till drog- och alkholterapeut.
I början av 2001 började Bittan skriva i Trons Värld - i det här numret publiceras krönika nummer 106! Många av dem handlar om erfarenheterna från Trappaner.
- Att börja skriva var en otrolig utmaning. Jag hade inte skrivit på det sättet tidigare och trodde inte att jag hade något att skriva om.
- Det känns mycket meningsfullt och tillfredsställande att skriva. Kolumnen har blivit en kanal där jag kan förmedla det jag är med om till andra. n
 

Vill du veta mer?
www.trappaner.nu
www.offpist.nu