Gå tillbaka till läsvärda artiklar

Mogen frukt

I förra numret skrev jag om hur viktigt det är att invänta människor i deras sökande. Genom att visa intresse för dem och skapa relationer. Vi behöver bygga förtroende och vara trovärdiga som medmänniskor. Men vi behöver också vara redo att skörda frukten, när den väl är mogen, så den inte ligger och ruttnar. Ofta är det ju så att någon annan har sått men du eller jag får skörda. Ibland så får jag uppleva hur det blir gudomliga möten, som den där kyliga höstkvällen när vi fick besök av Maria…

Jag kommer ihåg en man som kom till vår församling. Jag kallar honom Hans. Han hade alkoholproblem. I en gudstjänst fick han möta Gud, men överlämnade sig aldrig helt och hållet till Herren. Ett ben var kvar i hans gamla liv, och det gjorde att han inte fick uppleva någon djupgående förändring i sitt liv. Strax efter detta träffade Hans en tjej, som inte var kristen och som han flyttade ihop med. Trots att han vacklade i sin tro, kunde han inte låta bli att tala om den. För henne berättade han om sin Gudsupplevelse och att han trodde på Gud. Maria, som vi kan kalla henne, blev nyfiken och ville veta mera. Hans hade svårt att svara på alla hennes många och svåra frågor. Dessutom var hon mycket skeptisk till det han sa, eftersom Hans inte levde som han lärde.

En kväll ringde Hans och frågade om han fick ta med sig Maria hem till oss. Han berättade att han inte riktigt kunde hantera alla frågor och undringar om tron. När de väl kom kall- pratade vi om allt möjligt. Maria verkade lite misstänksam och avvaktande, så vi tänkte att det är bäst att ta det lugnt och bara lära känna varandra. Vi såg att Maria slappnade av allt mer. Efter halva kvällen frågade Maria helt oväntat - Hur gör man ?
Först förstod jag inte vad hon menade. Hur gör man vadå?
- Hur blir jag kristen ? sa Maria.

Vi var helt oförberedda på att hon var så mogen och redo att ta emot Herren där och då. Hans såg lika förvånad ut som jag. När jag hämtat mig, började jag förklara vägen till frälsning och var det innebär att bli en kristen. Maria var nästan för otålig för att lyssna. När jag frågade om jag fick be för henne, sa hon
- Det har jag väntat på hela kvällen.

När vi bad var det som himlen öppnade sig. Den Helige Anden kom starkt över Maria och hon började tala i tungor nästan på en gång. Det var en helig glädjestund som jag aldrig glömmer. Maria förvandlades från tungsinne till en sprudlande glad tjej och gick hem den kvällen med lätta steg. Hans var väldigt glad för Marias skull. Men samtidigt blev det lite obekvämt för honom. Från den stunden blev han ständigt påmind av Maria att han inte hade överlämnat sitt liv helt och hållet till Jesus. Det slutade med att deras förhållande sprack efter ett tag. Maria fortsatte att gå starkt med Gud. Hon är nu en av de mest effektiva evangelisterna jag känner, fullständigt orädd och frimodig. Hela hennes omgivning är berörd av hennes förändring.

Efteråt har Maria berättat, att när hon kom hem till oss den där första kvällen, hade hon känt en sådan frid och närvaro av Gud i vårt hem, som hon aldrig tidigare upplevt. Innan hon och Hans kom hade hon varit rädd och undrande över vem vi var. Hon hade aldrig tidigare varit i ett kristet hem. För henne blev det ett starkt gudsbevis. Hon är nu en nära vän till mig och min familj. Vi fick vara med om en kväll där allt var förberett från himlen. Vad underbart det är att plocka mogen frukt när man minst anar det!
Gå tillbaka till läsvärda artiklar