Gå tillbaka till läsvärda artiklar

Skörden är mogen

Första gången jag hörde talas om Alpha var för 14 år sen. Några vänner som bodde i London kom på besök i Sverige. De berättade att de äntligen hade hittat en plats dit de kunde bjuda med sina icke kristna affärsvänner till. En kyrka i London hade startat kurser på lunchtid speciellt riktade till sökare som ville veta mer om den kristna tron. Detta var något för mig ! Jag hade länge sökt efter en plats dit jag kunde ta mina icke troende vänner.

Många vågar komma
Det tog över 10 år innan jag hörde talas om Alpha igen. När jag så fick höra att Alpha- materialet hade blivit översatt till svenska blev jag jätteglad. Min första tanke var att starta en kurs i vårt hem. När jag något senare besökte i Svenska Kyrkan där jag bor, mötte jag prästfrun som jag kände sen tidigare. Hon berättade att de skulle starta Alpha i sin kyrka. När hon hörde att jag funderat på samma sak, bad hon mig att vara med i deras arbetslag. Vi bjöd med fler kyrkor i trakten så att det skulle bli mångfald. I januari 1998 startade vi vår första kurs. Det har varit väldigt spännande att se hur människor som kanske aldrig gått till kyrkan, vågade komma och närma sig Gud, steg för steg. Vi har fått se många människors liv förvandlade. Jag tänker bland annat på en mamma till en konfirmand.
-Jag vill bara kolla att det inte är något skumt med er Gud och den här kyrkan. Själv tror jag egentligen inte på det där.
I mötet med den Helige Ande fick hon uppleva Guds kärlek. Sakta började ljuset tändas i hennes ögon och hon kom fram till en levande tro på Jesus Kristus. Sedan dess har hon varit med som hjälpledare och fått hjälpa många andra att hitta vägen till Gud.

Varför inte på dagen ?
I mitt jobb de senaste åren har jag kommit i kontakt med en del människor som jobbar på krogen. När jag vid ett tillfälle berättade om Alpha-kursen, sa krögaren:
-Mina grannar har berättat att det finns en kurs som heter Alpha i kyrkan där jag bor, och nu pratar du dig varm för samma sak. Det kanske kan vara något för mig? Mitt problem är att jag jobbar på kvällarna, så jag kan inte gå på en kvällskurs. Finns det inget på dagen ? Det skulle passa mig utmärkt.
Efter några dagar, då jag bett och funderat på detta, påminde Herren mig om första gången jag hörde talas om Alpha. Det var ju en lunch-Alpha som våra vänner hade pratat om för 14 år sedan. Den Helige Andes röst var tydlig:
-Om det inte finns en lunch-Alpha i Göteborg, så får du väl starta en!
Jag kontaktade krogpastorerna i stan. De hade ju själva sett hur svårt det är att få med sig folk till kyrkan. Så de slog till direkt. Vi bestämde oss för att vara på en krog mitt på Avenyn. En miljö där icke kyrkvana känner sig hemma.

God mat öppnar upp
För två veckor sen startade vi, och min krögarvän är en av deltagarna. En härlig blandning av folk. Vi äter en god bit mat, hör någon berätta om dagens ämne och så samtalar vi kring det. Många av dem skulle inte kunnat vara med om kursen varit på kvällen. Det skall bli spännande att se hur Gud skall möta var och en. Kanske vill Gud leda dig till att starta eller gå med i en Alphakurs för att nå dina vänner. Varför inte ta med någon till en kurs som redan finns? Alpha är ett mycket effektivt skörderedskap i vår tid.Och skörden är ju mogen...
Gå tillbaka till läsvärda artiklar