Gå tillbaka till läsvärda artiklar

En misslyckad festprisse
En väninna till mig har haft problem med alkohol och därför gått på ett rehabilterings- program liknande Anonyma Alkoholister. Som en del i programmet ingår en heldag för släkt och vänner, som vill veta hur alkoholen påverkar en människa. Jag blev inbjuden att deltaga, och var nära att tacka nej. Jag tyckte inte att jag hade tid att ta en hel lördag till detta. Men jag bestämde mig ändå för att gå.

Sven förlorade allt
Under dagen indelades man i grupper för mer personliga samtal. Jag kom i samma grupp som en kille jag kände igen från den tid då jag var ute och vittnade på olika krogar. Sven ( kallar vi honom för), hade varit en riktig festprisse, där alkoholen, tjejerna och pengarna flödade. Vi fick bra kontakt. Sven berättade att festandet hade blivit hans undergång. Genom missbruket hade han förlorat jobb, pengar, körkort och bostad. Men tack vare behandlingen hade han fått hjälp att bryta med spriten och började nu återhämta sig till livet. Han förstod att han fått Guds hjälp, men Jesus hade han inte fått grepp om.

En vink fån ovan
Jag berättade lite kort om min eget liv och bjöd med honom till min lunch-Alpha grupp. Först verkade han inte intresserad, men till min förvåning dök han upp på nästa Alphamöte. Han sög in varje ord som sades. Sven fick mycket att begrunda efter den lunchen. Senare på dagen ringde han mig och berättade att när han hade lämnat vårt lunch- möte och kom ut på gatan så var han glad och upprymd. När han tittade upp mot himlen såg han ett stort, vitt kors som var gjort av avgaser från två flygplan. Sven tog det som en vink från ovan att han skulle välja korsets väg.

Livsglädjen tillbaka
Sedan dess är Sven en flitig besökare på Alphakursen. För några söndagar sen följde han med till kyrkan för första gången. Han kände det som om gudstjänsten var riktad direkt till honom. Predikan handlade om hur Pilatus avfärdade Jesus med sitt intellekt, medan Maria omfamnade honom med sitt hjärta. Det var mitt i prick och han tog till sig Marias tro. När det var dags för förbön frågade jag om Sven ville ta emot Jesus i sitt liv. Det fanns ingen tvekan. Vad underbart det är att få se när himlen flyttar in i en människas hjärta. Svens liv har förvandlats på kort tid. Livsglädjen har kommit tillbaka och han har fått både arbete, bostad och körkort och det har gett honom nytt hopp för framtiden.

Gud knackade på
Sven berättade om sin första biltur, sedan han fick tillbaka sitt körkort. I fem år hade han fått klara sig utan. Medan han körde, hörde han som en knackning på bildörren. Han stannade för att kolla vad det var, men kunde inte finna något som var löst. När han började köra igen hörde han åter knackningen. Nu förstod Sven att det kanske var Gud som ville få hans uppmärksamhet. Han upplevde tydligt att Gud sa till honom att inte ta något av sitt nya liv för givet, att det var viktigt att hela tiden var ödmjuk inför den som gett honom livet, körkortet, ja allt tillbaka. Det var precis vad han behövde höra. Han visste att han hade lätt att ta åt sig äran själv och köra sitt eget race. Detta bibelord gav jag till Sven: "Böj dig alltså ödmjukt under Guds starka hand, så att han upphöjer dig när tiden är inne, och kasta alla dina bekymmer på honom, ty han sörjer för dig". ( 1Pet.5:6-7 )

Gå tillbaka till läsvärda artiklar