Gå tillbaka till läsvärda artiklar

En ny man

För något år sen var våra barn engagerade i Kings Kids i Göteborg. Jag och min man var med som hjälp ledare. Med i teamet var en annan familj från Ljungskile, Mats och Inger Olsson. Vid en ledarsamling innan vi startade teamet var bara Inger med. Hon berättade att de skulle vara med som familj, men att hennes man Mats inte var kristen, så att vi skulle vara beredda på det. Det tyckte vi alla var en utmaning. När vi väl hade vår första träningshelg, fann vi att Mats var en underbar kille, öppen och utåtriktad. Vi skulle nog aldrig ha anat att han inte var troende. Mats och jag blev snabbt kompisar. Jag lade märke till hur han iakttog oss alla noggrant och sög åt sig allt som hände som en svamp. Mats var klart berörd av kärleken och den goda gemenskapen som han upplevde under helgen. Flera av oss berättade om hur vi kommit till tro och Mats lyssnade med stora öron. Den första helgen sa han inte så mycket, men vi kunde se att han hade fått mycket att fundera på. I slutet av helgen gav jag Mats min bok ”Offpist”. Han sträckläste den och blev väldigt tagen.

Någon månad senare var det dags för en ny träningshelg. Denna gång var Mats mer frispråkig och ställde många frågor till oss alla. I ett av våra samtal berättade Mats att när Inger och han fick sitt andra barn, fick Inger en svår hjärnblödning i samband med förlossningen. Läkarna gav inte stort hopp om att hon skulle överleva. Mats kände sig desperat och ropade ut till Gud i sin förtvivlan, - Gud , om du finns och kan rädda min fru vill jag bli en kristen.
Gud hörde Mats bön och Inger blev mirakulöst helad. Strax efter det kom Inger själv till tro, när hon förstod att många människor hade bett för hennes helande. Mats blev nog lite överrumplad när han såg förvandlingen i sin fru och tänkte att det räcker väl att en av oss blir kristen. Hans gamla löfte till Gud föll snart i glömska. Men Gud glömde naturligtvis inte bort det. Inger och hennes kristna vänner bad intensivt för Mats i många år. Han ville gärna gå med till kyrkan, men tog inte emot budskapet. Det enda som berörde honom, var lovsången. Någon i församlingen hade sagt till Mats; - Du står med ett ben i luften till Guds Rike men du vågar inte riktigt sätta ner foten. Han visste med sig att det var sant. Av någon anledning vågade han inte ta det steget. När han fick förfrågan av Inger att deltaga i Kings Kids lägret, hade han först varit tveksam. Men eftersom nu hela familjen skulle med, bestämde han sig för att åka med ändå.
När jag hört Mats berättelse och sett hans tro, upplevde jag att jag skulle säga till honom.


- Du har redan satt ner foten. I Guds ögon är du Hans barn. Din tro är bekräftad. Ett ljus tändes i Mats ögon och han såg helt plötsligt väldigt glad ut. Senare under kvällen gick Mats in i andaktsrummet och var ensam med Gud. Där påminde Herren honom, om hans löfte många år tidigare. Gud sa också till honom att han skulle slå upp ett speciellt bibelställe. Han slog upp stället och läste det för första gången. Det var mitt i prick till honom. Mats fick den extra bekräftelse han behövde. Han hade till slut satt ner foten och det förvandlade hans liv. Varför hade han väntat så länge? Kort efter detta döpte sig Mats i församlingen. Förra helgen var vi på besök hemma hos Olssons. Jag tänkte på den förvandling som skett i Mats liv och hur det hade gett familjen en ny pappa och Inger en förvandlad make. Min utmaning är att hjälpa andra i min omgivning att sätta ner foten och ta emot ett nytt liv. Känner du kanske någon också ?

Gå tillbaka till läsvärda artiklar