Gå tillbaka till läsvärda artiklar

Ett jobb i det tysta

Att ständigt jämföra och värdera kan vara ett stort problem även bland oss kristna. Vi har ju fått olika gåvor och funktioner i Kristi kropp. Alla är inte evangelister, men alla kan vara ett vittne och ett ljus för Herren. Det är viktigt att vi respekterar och uppskattar varandras olikheter och uppskattar de gåvor som var och en har.

Min mamma är en varm kristen med ett stort hjärta för sina medmänniskor. Hon har alltid varit ett föredöme för mig. Men hon är mer den lågmälda typen, som jobbar i det tysta. En troende släkting frågade mamma lite föraktfullt vid ett tillfälle;
- Hur många människor har du fört till tro under ditt liv?
Mamma kände sig kränkt. När jag hörde henne berätta om det blev jag bedrövad. För min mamma har ju med sitt liv visat vem Jesus är, mer än de flesta jag känner. Hon har alltid brytt sig om den lilla människan. Besökt fångar i fängelser, hjälpt trasiga och misshandlade kvinnor och även varit aktiv inom Röda Korset och Kvinnojouren. Hon har kanske inte varit med och skördat så många gånger, men däremot är hon en utmärkt såningsman. Genom sitt kärleksfulla, engagerande och mjuka sätt har hon berört människors liv.
Mamma berättade en fin historia från sin ungdom. Hon jobbade som mottagnings- sköterska hos en kiropraktor. Han var inte kristen, utan var mer intresserad av österländska religioner. Mamma frågade om hon fick lägga ut kristna tidningar i väntrummet. Eftersom hon hade vunnit hans förtroende sa han ja. Fast en av tidningarna tyckte han var lite för ”kristen” så den fick hon inte lägga ut. Men han sa;
- Jag har en son hemma som är tolv år. Han är väldigt intresserad av den kristna tron och vill säkert läsa den. Strax efter blev mamma gravid och slutade på denna arbetsplats.

Fyrtio år senare befann sig mamma på en singelträff i en kyrka. Under kvällen berättade gästerna hur de hade kommit till tro. En man som mamma aldrig sett tidigare delade sin historia, vi kallar honom Sture. Han berättade att vid tolv års ålder hade hans pappa som var kiropraktor haft en kristen sköterska på sin praktik. Hon brukade ta med sig kristna tidningar och lägga i väntrummet. En av tidningarna hade pappan tagit med sig hem och gett till Sture. Han slukade tidningen eftersom han var mycket intresserad av den kristna tron. I tidningen fanns en artikel om Billy Graham. Sture blev fascinerad av den evangelisten och bestämde att om han kom till Sverige, då vill han lyssna på honom. Ungefär ett år senare kom Billy Graham på besök till Göteborg. Sture lyckades övertala både sin pappa och mamma och syster att följa med. På detta möte fick de alla möta Gud och fick en personlig tro på Jesus. Det blev en fullständig förvandling i familjen. Sture läste till pastor som vuxen och har varit missionär i flera länder.

Mamma blev väldigt berörd och uppmuntrad när hon hörde detta och berättade att hon var den sköterska som Sture pratat om. Ett sådant sammanträffande! Sture omfamnade mamma och tackade henne för vad hon hade fått betyda för både honom och hans familj. En enkel liten handling kan förändra en människas liv. ”Här gäller ju ordet att en sår och en annan skördar. Jag har sänt er att skörda där ni inte behövt arbeta. Andra har arbetat, och ni får lönen för deras möda.” Joh.4:37-38. Den som skördar är inte förmer än den som sår. När var och en av oss troende fungerar i den gåva vi har fått så kommer vårt samhälle att se annorlunda ut. Även om det är ett jobb i det tysta. Tillsammans som ett teamwork kan vi få se människors liv förvandlas.

Gå tillbaka till läsvärda artiklar