Gå tillbaka till läsvärda artiklar

Nyrakad, nyklippt, nykter & frälst

”Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram….Deras bördors ok, deras skuldrors gissel och deras plågares stav bryter du sönder. Ty ett barn är fött, en Son är oss given. På Hans axlar vilar herradömet, och Hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste.” Jes. 9:2,4,6

Jag ser fram emot att snart fira Jesu födelsedag och allt det underbara Han gjort för mig. Men detta är inget jag bara gör en gång om året, utan försöker göra varje dag. Även när det är ”vanliga” vardagar. Hade det inte varit för Jesus hade jag fortfarande levt långt ner i mörkret. När jag läser bibelordet ovan blir jag påmind om hur det var innan ”Ljuset” kom in i mitt liv. Jag upplevde verkligen att jag hade ett ok på mina axlar och ett gissel runt mig som jag inte kunde bli fri från. Jag försökte ta mig i kragen och bli en bättre människa. Sluta att leva ohederligt. Sluta att använda droger. Men gång på gång misslyckades jag. Det fysiska fängelset hade jag blivit fri från genom att jag blev friskriven mitt fängelsestraff. Men jag var fortfarande fångad i mitt inre fängelse. Försöket att bryta alla destruktiva handlingar misslyckades. Så en dag förvandlades allt. Jesus kom in i mitt liv. På ett påtagligt sätt bröts oket och gisslet sönder. Det jag inte kunde göra i egen kraft det gjorde Han. Sedan dess har Jesus varit min ständiga Rådgivare och Fridsfurste. Han har aldrig övergett mig eller gjort mig besviken.

Det sorgliga är att många i samband med julen läser detta bibelord och andra ord om Jesu födelse som en vacker saga som hände för tvåtusen år sen. Vad vi behöver berätta för människor är att dessa ord är lika aktuella nu, idag, som då. Gud gör under mitt i vår vardag år tvåtusentvå. En av våra stamgäster på Nattcafe´e Trappaner för de hemlösa brukar säga;
- Jag är en av stans värsta förbrytare och missbrukare. Jag är inte kristen, men jag tackar Jesus varje dag för att jag lever. Hade det inte varit för Honom och för Trappaner hade jag inte levt. Här finns det människor som förlåter mig och som tror på mig. Vi kan kalla honom Conny. Jag har haft många samtal med Conny och utmanat honom att ta steget och lämna sig helt till Gud. Men han har inte varit redo att ta det sista steget. Senast jag träffade honom fick han min bok ”Offpist”, för att läsa om min väg till Gud.

I tisdags när jag jobbade kom Conny in på cafee´t glädjestrålande. Han var nyrakad, nyklippt och nykter. Jag såg på en gång att något hade hänt. Ett nytt ljus lyste ur hans ögon. Conny berättade att han hade varit på ett av Frälsningsarme´ns möten två dagar tidigare. Där hade de pratat om att det är bara Jesus som kan ge dig frid i hjärtat. Sedan bjöd de alla som ville lämna sitt liv till Jesus att komma fram till scenen. Conny visste i sitt hjärta att de var det som fattades. Vad hade han att förlora? Livet kunde ju inte vara mycket värre än det nattsvarta mörker han befann sig i. Conny gick fram med beslutsamma steg och böjde knä tillsammans med frälsningssoldaterna. Där mötte Herren honom på ett kraftfullt sätt och bröt sönder hans bördors ok och gissel. Efter tjugo år på gatan.

Förändringen blev påtaglig på en gång i Conny. Julens budskap blev åter verklighet. Suget efter droger försvann och ersattes av längtan efter ett nytt liv. Nu söker Conny en bostad och vill komma igång att arbeta. Jag berättade för honom att jag snart skall till en skola och prata om hemlöshet och droger. Conny nappade direkt och erbjöd sig att följa med och berätta om sitt liv. Vi kommer då att bli två levande exempel på att Gud griper in i mörkret och lyser upp den väg vi ska vandra.
Jag önskar dig en riktigt fridfull Jul!

Gå tillbaka till läsvärda artiklar