Gå tillbaka till läsvärda artiklar

Finns Gud på krogen? 

Jag slutar aldrig att fascineras av Guds perfekta timing. Hur Han i tålamod väntar på oss, för att sedan få oss precis dit Han vill. En väninna till mig kom till tro för några år sen. Vi kan kalla henne för Sara. Hennes trosvandring har gått upp och ner. Speciellt det senaste året har varit en riktig öken period för henne. Sara har sakta men säkert gått tillbaka till sin gamla livsstil med killar och krogliv. Ju mer hon drogs in i det gamla livet, ju mer gav hon Gud nobben. Attraktionen till Jesus svalnade allteftersom tiden gick. Sara slutade gå till kyrkan och umgicks sällan med sina kristna vänner.

En kväll förra månaden så gick Sara ut på krogen som vanligt, tillsammans med några vänner. Där träffade hon en trevlig tjej. Vi kan kalla tjejen Eva. Efter en stunds samtal upplevde Sara en speciell känsla av närhet till Eva. Det kändes som de känt varandra länge och den kvällen pratade de i flera timmar. Efter ett tag kom det fram att de båda hade en tro på Gud. Eva var uppväxt i ett kristet hem, men hade själv inte tagit något personligt beslut om Jesus. Som vuxen började hon intressera sig för new age, bland annat att spå i tarrotkort. Sara gjorde klart för Eva att hon inte trodde på det nyandliga.

De bytte telefonnummer och bestämde sig för att de skulle träffas snart igen. Följande vecka försökte Sara få tag på Eva men lyckades inte, för hon hade skrivit fel telefonnummer. På söndagen besökte Sara sina föräldrar och på väg hem, så fick hon en bevingad tanke. Varför inte åka till sin gamla kyrka och fika ? Gudstjänsten var ju slut, så hon behövde inte konfronteras med Gud. När Sara kom in i församlingsvåningen kom en vän fram och bjöd henne till sitt bord för att hälsa på några nya vänner. Vid bordet ställde hon sig och stirrade. Där satt ju Eva som hon träffat på krogen helgen innan! De föll varandra om halsen och tyckte båda att det var helt otroligt att de råkade mötas just där. Det kunde bara inte vara en slump. Både Sara och Eva kände att Gud hade ett finger med i spelet. De bestämde att de skulle träffas nästa helg igen, fast nu i kyrkan istället för på krogen.

Så nästa söndag satt de tillsammans på en spännande gudstjänst. De fick uppleva hur Gud hade bestämt träff med dem båda. Predikan talade direkt till deras hjärtan; - Man kan inte bara sitta på avstånd och betrakta Gud och tro att man är troende. Vi måste resa oss upp och ta ett steg mot Gud. Följ med Honom i det äventyr han har för dig.

Den andra delen av predikan handlade just om problemet det innebär att vara frälst, men ändå förlora sin första kärlek och närhet till Gud. Hur det då är lätt att istället dras tillbaka till ens gamla liv. Både Eva och Sara kände hur de blev uppfyllda av Guds närhet och de gick fram på förbön för att möta sin Herre och Frälsare. En sådan fest i himlen det blev !

Veckan därpå träffade jag Sara på lunch. Hon berättade glädjestrålande om det som hade hänt. Hur hon nu på nytt hade börjat ”data” Jesus och att det började spira en ny beundran och kärlek till Honom i henne. Sara berättade också att Evas liv också påtagligt förändrats. Hennes äventyr med Jesus hade precis börjat. Efter sin gudsupplevelse så hade Eva förstått att new age och tarrot-kort inte var bra för henne. Hon började göra sig av med allt som hon inte trodde behagade Gud. Nu är Eva sedan några veckor en trogen besökare i sin nya kyrka och hon har fått en helt ny glädje och livsgnista.
Gud är suverän på att fånga in oss precis där vi befinner oss!


Gå tillbaka till läsvärda artiklar