Gå tillbaka till läsvärda artiklar

Överläkaren på nittonde våningen

Vi har en fantastisk Gud. När man minst anar det visar Han sin makt och härlighet. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har jag jobbat på ett nattcafé för de hemlösa i Göteborg. Det har varit mycket utmanande, men också inspirerande på många sätt. Visst kan jag ibland tappa modet och tycka det är tröstlöst när jag får se hur fler och fler människor hamnar i ett missbruk och blir hemlösa. Kan jag göra något för att förändra situationen? Ja, med Guds hjälp går det. Det jag gör för någon av dessa minsta, de hemlösa, det gör jag också för Herren. Då vet jag ju att det blir välsignat och kommer att bära god frukt, förr eller senare.

En av våra cafégäster, låt oss kalla honom Freddy, har varit med från början och var en av våra ”stammisar”. Han har varit engagerad i vårt ”caféråd”, där gästerna har möjlighet att påverka caféets verksamhet. Freddy har visat sin uppskattning genom att vara med praktiskt och hjälpt till på kvällar och nätter. Vid flera tillfällen har jag vittnat för honom, men han har inte visat sig intresserad. Freddy har berättat hur han kände att vi älskar och respekterar honom och det har påverkat honom mer än jag kunnat ana. I våras skaffade vi en bostad på en kristen kursgård åt honom. Freddy skulle vara vaktmästare, mot att han fick mat och logi. Det visade sig att han var mycket duktig i sin syssla och fick snart sin första lön. Han drog ner på sitt drogmissbruk, men kunde inte sluta helt och hållet.

Allt fungerade bra, tills dess att Freddy mitt i sommaren fick besked att han hade cancer. Han fick tid för operation inom en vecka. Freddy fick panik. Hans nyuppbyggda värld tycktes rasa samman. Istället för att infinna sig på sjukhuset gick Freddy under jorden. Ingen, varken på hans arbete eller någon annanstans, kände till var han fanns. Sjukhuset efterlyste honom via polisen, eftersom hans liv var i fara. Många av Freddys kristna vänner bad för honom. Efter några veckor dök han äntligen upp och lät sig övertalas att uppsöka sjukhuset.
När det var dags för operation igen, sände Freddy upp en stilla bön till Gud att Han skulle ingripa på något sätt. Gud hörde hans desperata rop. Precis innan han skulle rullas in i operationssalen upplevde Freddy att något märkligt hände i hans kropp. Det var som om något fysiskt lämnade honom. Han försökte förklara för läkarna att han kanske inte längre var sjuk. Freddy insisterade att de skulle undersöka honom igen innan de opererade. Läkarna som redan var otåliga sedan Freddy hade smitit första gången, blev mycket irriterade. Men Freddy stod på sig och till slut undersökte de honom igen. Till läkarnas oerhörda förvåning kunde de inte finna någon cancertumör längre i Freddys kropp. Tumören var ”spårlöst” förvunnen. Läkarna undersökte sedan honom flera timmar och kunde bara konstatera att han var fullständigt frisk. När de förstummade läkarna inte kunde förklara vad som hänt, sa Freddy, - Sjukhuset har ju bara arton våningar. Men det var Överläkaren på den Nittonde Våningen som helade mig.

Till och med läkarna fick inse att undrens tid är inte förbi. Detta blev en vändpunkt för Freddys liv. Nu tvivlar han inte längre på att Gud finns och han har förstått att Jesus inte bara dog på korset för hans synder men också för hans sjukdomar. Freddy har redan varit runt i flera kyrkor och berättat om hur Gud grep in i hans liv. Han har blivit helt fri från sitt drogmissbruk och återgått till sitt arbete på kursgården. Det finns inga hopplösa fall. För Gud är allt möjligt.

Gå tillbaka till läsvärda artiklar